воскресенье, 28 октября 2018 г.

Огляд он-лайн сервісів для створення презентацій

Огляд он-лайн сервісів для створення презентацій


Створення презентацій завдяки коду HTML та CSS . Виведення презентації за допомогою браузера
Є дуже цікавий спосіб створення презентацій за допомогою бібліотеки Javascript. За допомогою даної бібліотеки ви можете створювати дуже незвичайні презентації HTML, вибирати вподобані ефекти переходу, вибирати тему оформлення з уже наявних (їх всього 8), збільшувати будь-який елемент презентації, вставляти «вертикальні» (слайди між лівим і правим слайдом) слайди, фонові переходи , а також багато іншого.
Але спочатку треба знайти спеціальний архів, де будуть усі необхідні папки з кодами для створення самих анімацій та переходів. Назва цієї бібліотеки Reveal.js та ії можна знайти у вільному доступі в Інтернеті.
Спочатку треба підключити необхідні стилі і плагіни до нашої презентації. Між тегами <head> підключіть вподобану тему оформлення (default, sky, beige, simple, serif, night, moon та solarized.). Який стиль як виглядає ви можете побачити у вигляді мініатюр нижче:

Тобто, якщо ви хочете підключити тему оформлення «Sky», необхідно прописати наступне:
<link rel="stylesheet" href="css/reveal.min.css">  
<link rel="stylesheet" href="css/theme/sky.css" id="theme">

А перед тегом </body> ще декілька строк:
<script src="lib/js/head.min.js"></script>  
<script src="js/reveal.min.js"></script>

Також ця бібліотека має ще багато цікавих функцій, завдяки яким можна створювати креативні презентації без допомоги PowerPoint. Про всі я звісно розповісти не встигну, але якщо поглиблюватися у вивчення та дослідження цієї бібліотеки коду HTML, то можна створити щось дійсно цікаве и вивести це прямо через браузер.

Висновок:
Мені цей плагін дуже сподобався, так як він дозволяє створювати прості і в той же час красиві презентації. Також презентацію можна дивитися використовуючи клавіатуру (стрілочки «вліво», «вправо», «вгору» і «вниз»). Ось плюси і мінуси, які я виділив. Створення презентацій на HTML не так вже й складно!

Плюси:
    + Презентації не перенасичені ефектами;
    + Швидка зміна стилів;
    + Вертикальні слайди (я думаю вони заслуговують на окрему увагу);
    + Збільшення певного елемента;
    + Поелементне поява;
    + Підсвічування синтаксису;
    + Розмістити онлайн;

Мінуси:
    - необхідно знати HTML (хоча б основи);
    - не дуже легке підключення додаткових функцій (збільшення, підсвічування коду) для звичайного користувача.

Отже я вважаю, що створення презентацій завдяки HTML та спеціально створеної для цього бібліотеки Reveal.js може стати у нагоді для досвідченого користувача коду HTML.
Презентації створені завдяки сервісам Google
Але справді корисним он-лайн аналогом PowerPoint є GoogleПрезентації. Ним користується вже багато користувачів зі всього світу. Презентація, створена в хмарному сервісі Google Docs — просте і зручне рішення для тих, у кого немає офісних пакетів. Всі потрібні інструменти завжди під рукою, а явною перевагою буде можливість ділитися проміжними результатами з колегами та слухачами, обговорювати деталі проекту в режимі он-лайн, зберігати презентації у віртуальному файл-менеджері.
Готові презентації завантажуються, як у форматі PDF (потім їх зручно роздрукувати), так і в форматі PPTX, який підходить для Power Point. Тут доступні основні функції з оформлення презентацій, кілька шаблонів дизайну, різноманітні шрифти, анімаційні ефекти та інші виразні інструменти.
 
Хоча в Google Docs і відсутні новомодні навороти, а функціональні можливості обмежені, творча людина завжди знайде вихід і зробить цікаву і красиву слайд-презентацію для свого вебінару. І це абсолютно безкоштовно!


Тобто підведемо висновки:
Плюси:
+ Управління функціями сервісу схоже на PowerPoint, що дозволяє користувачам не відволікатися від звичного інтерфейсу;
+ Презентації можна скачати в різних форматах і конфертувати, можно транслювати через різні офф-лайн сервіси;
+ Можна користуватися цим майже коли завгодно, не зважаючи на відсутність встановлених раніше офісних пакетів;
Мінуси:
- Деякі функції обмежені на відміну від звичного PowerPoint;
- Сервіси Google мають тільки он-лайн інтерфейс і встановити їх, аби користуватися офф-лайн нажаль неможливо.
Потужний он-лайн сервіс Slides
Slides - ще один порівняно новий онлайн-редактор для створення і демонстрації презентацій будь-якого рівня складності. Якщо ви плануєте представити проект в браузері, то за допомогою сервісу Slides можна змінювати HTML-розмітку, а також вносити коректування в CSS. Що важливо, експортувати слайди можна в будь-якому зручному форматі, а демонстрація презентації може бути виконана на комп'ютері або мобільному пристрої.
 
Але новий сервіс не такий вже і вдосконалений. Безкоштовно можна отримати лише набір базових функцій, потім за он-лайн пакет треба буде розраховуватися, хоча і не такою великою сумою грошей.
Інтерфейс редактора, звичайно, головоломний і поки ще не доведений до досконалості в наборі базових інструментів, але функціонал, в цілому, дуже цікавий. Чого тільки варте нелінійне оформлення слайдів!
Плюси:
+ Це он-лайн редактор з трохи більшою кількістю функцій, ніж у GoogleПрезентації, наприклад;
+ Можна створювати презентації будь-якого рівня;
+ Представити проект можна у браузері завдяки розмітці HTML;
+ Нелінійне оформлення слайдів;
+ Експортувати можна в будь-якому форматі презентацій та форматі PDF;

Мінуси:
- Інтерфейс сервісу ще не до кінця вдосконалений та має декілька помітних помилок;
- Безкоштовно можна отримати лише базові функції цього сервісу;
- Також функціонал он-лайн сервісу не є вдосконаленим, як і його інтерфейс.

Projeqt – багатофункціональний аналог Slides

Схожий на Slides інструмент по своїй адаптованості в діджитал-середовище та використання всілякого контенту з Інтернету. У Projeqt присутній вставка практично будь-якого інтерактивного елементу з веба, оживляючого презентацію: аж до живої RSS-стрічки, карти із Google, онлайн-опитування, відео з Youtube або музики з SoundCloud. Як і Slides, програма дозволяє створювати «багатошарові» презентації з навігацією в яку завгодно сторону, сприяючи сторітеллінгу.Переглядати і, що найголовніше, редагувати презентацію можна з будь-якого сучасного пристрої з виходом в інтернет.


Інтерфейс досить простий, розібратися в ньому не складає труднощів. З цікавих особливостей: присутній імпортування PowerPoint і PDF-файлів, що дуже зручно, а також вставка презентації куди завгодно в інтернеті.

Projeqt абсолютно безкоштовний і використовується дуже широко в освітніх цілях і виступах на конференціях. Якщо Ваша презентація сильно зав'язана на діджітале, то Projeqt розроблений спеціально для Вас.

Плюси:

+ Головним плюсом цього сервісу звісно ж є можливість імпортувати різний контент з Інтернет-середовища, будь-який контент, навіть з нових та невдосконалених сервісів;
+ Нелінійність слайдів, як і у Slides;
+ На відміну від Slides цей сервіс поки що безкоштовний;
+ Можливість експортувати презентації у будь-якому форматі;


Мінуси:

- Невдосконаленість інтерфейсу та функціоналу, але цього не вистачає і Slides;
- Майже усі можливості Projeqt є відображенням Slides.
Англомовний сервіс Piktochart
Piktochart (piktochart.com) - це сайт для створення інфографіки, звітів, інформаційних постерів і презентацій. Як і Prezi, це англомовний сервіс, який вимагає реєстрації (можна використовувати авторизацію за допомогою Facebook і Google+ ).

Презентацію можна створити як з чистого аркуша, так і на основі готового шаблону. При створенні презентації ви можете додавати в неї іконки і фотографії, текст і географічні карти, відео з YouTube і Vimeo, графіки та діаграми.

Є безкоштовна версія сервісу і платна професійна. У стартовій версії менше тем оформлення і графічних елементів, обмежена можливість завантаження власних зображень. Готову інфографіку не можна завантажити на комп'ютер в максимальному розмірі. Крім того, створена інфографіка та презентації забезпечуються водяним знаком Piktochart і розміщуються у відкритому доступі. У платній версії таких обмежень немає.

Готову презентацію можна опублікувати. При публікації ви отримаєте HTML-код для вставки на сторонні сайти. Також можна експортувати презентацію в графічному форматі, поділитися посиланням на неї в соціальних мережах.

Висновок:

Я вважаю, що плюси та мінуси цього сервісу розглядати необов’язково, тому що він дуже схожий за функціоналом на усі попередні розглянуті вище сервіси. Це свого роду аналог декількох популярних он-лайн сервісів для створення презентацій.
Prezi – найпопулярніший сервіс для створення презентацій 
он-лайн
Це модний в Європі хмарний сервіс для створення інтерактивних презентацій в режимі он-лайн. Він пропонує велику кількість цікавих рішень для візуалізації контенту через використання медіафайлів, векторної та іншої графіки. Крім того, тут вам буде запропоновано безліч заготовок, стилів і шаблонів, які прикрасять ваш контент і додадуть презентації жвавості.
 
Особливість сервісу — послайдові переходи і система масштабування (наближення, поворот і віддалення окремих об'єктів). Ресурс хоч і англомовний, але інтуїтивно зрозумілий у використанні і відмінно підходить для візуального супроводження онлайн-виступів. Всього декілька хвилин і презентація із стильним дизайном готова.
Плюси:
+ Презентації можна створювати разом, декілька користувачів можуть без обмежень працювати над одним проектом;
+ Публікацію презентації можна одразу зробити у якомусь блозі, або на сайті, також можна зберегти ії у будь-якому форматі та використовувати далі без використання Інтернету;
+ Є безкоштовний тестовий період;
Мінуси:
- Безкоштовний тестовий період дається тільки на місяць;
- Для того, щоб користуватися сервісом треба зарегуватися на сайті;
- Сервіс не має перекладу на російську, українську або інші мови, тому якщо Ви не знаєте англійської, то користуватися сервісом доведеться інтуїтивно.
Haiku Deck – сервіс для любителів мінімалізму
Haiku Deck — це максимально спрощений ресурс для швидкого створення барвистих презентацій. Що стосується інтерфейсу і юзабіліті, то сервіс побудований просто ідеально — у вас не піде жодної зайвої хвилини на знайомство з ним. Ви запускаєте редактор і відразу ж починаєте вставляти свої заголовки, зображення і тексти на слайди. Ніяких проблем! Користувачі, які звикли робити презентації в PowerPoint, відчувають повне полегшення, коли запускають Haiku Deck.

З його допомогою дуже просто оформити слайди для онлайн-виступу. Головна концепція — стиль мінімалізм (мінімум інформації на слайді). Тут не вийде задіяти складний графік, музику або відео. Сервіс дозволяє створювати презентації формату «картинка + текст», чого часто буває цілком достатньо для тьюторів та ведучих онлайн-заходів.
Плюси:
+ Мінімалізм та простота у користуванні;
+ Якісні шаблони;

Мінуси:
- Обмеженність безкоштовної версії сервісу;
- Обов’язкова регістрація на сайті.

Це були всі найпопулярніші у використовуванні он-лайн сервіси для створення презентацій, всі вони мають свої плюси і мінуси, переваги і недоліки, всі вони є в різному ступені зручними і індивідуальні в наявності тих чи інших функцій, так що вибір за користувачем.

Комментариев нет:

Отправить комментарий